Αφράτα και τραγανά πασχαλινά κουλουράκια

Όλοι έχουμε τις δικές μας αναμνήσεις από τα Πασχαλινά κουλουράκια. Άλλοι τα έφτιαχναν αφράτα και μαλακά, άλλοι τραγανά. Κάποιοι με αμμωνία, άλλοι με σκέτη βανίλια. Όσες οι αναμνήσεις, άλλες τόσες και οι διαφορετικές συνταγές.

Τα ψωμένια κουλουράκια ποτέ δεν ήταν του γούστου μου. Τα ήθελα πάντα τραγανά και αφράτα. Η συγκεκριμένη συνταγή δίνει τέτοια κουλουράκια και επειδή είναι πολύ γρήγορη είναι ιδανική για να την φτιάξετε με τα παιδιά σας και να πλάσετε παρέα τα δικά σας σπιτικά κουλουράκια!

Τα μόνα μυστικά για αυτή τη συνταγή είναι το πολύ καλής ποιότητας βούτυρο και η βανίλια. Αποφύγετε τη μαργαρίνη και τη βανιλίνη. Άλλωστε στο supermarket πλέον πουλάνε εκχύλισμα γνήσιας βανίλιας

ΥΛΙΚΑ:

185γρ βούτυρο αγελαδινό σε θερμοκρασία δωματίου

150γρ άχνη ζάχαρη

ξύσμα από 1 μεγάλο πορτοκάλι

1κ.γ εκχύλισμα βανίλιας

2 κρόκοι

40γρ γάλα

450-460 γρ αλεύρι

1 κ.γ baking powder

1/2 κ.γ αλάτι

αυγό και σουσάμι για το άλειμα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

Ξεκινάτε βάζοντας το βούτυρο στον κάδο του μίξερ μαζί με την άχνη και το ξύσμα πορτοκαλιού.

Αυτή την εποχή θα πρέπει να μείνει περίπου 3 με 4 ώρες εκτός ψυγείου για να έχει τη σύσταση που χρειάζεται.

Αν δεν έχει μαλακώσει, το βάζετε ελάχιστα στην πιο χαμηλή θερμοκρασία του φούρνου μικροκυμάτων (δε θέλουμε να λιώσει ή να γίνει αλοιφή)

Το αφρατεύετε στη γρήγορα ταχύτητα με το φτερό για ένα μόλις λεπτό.

Αμέσως προσθέτετε τη βανίλια, τους δύο κρόκους και το γάλα και δουλεύετε για μισό λεπτό ακόμα.

Τέλος, προσθέτετε το αλεύρι με το baking powder και το αλάτι. Μόλις πάρει την περισσότερη ποσότητα, βγάζετε τη ζύμη και τη δουλεύετε με το χέρι στον πάγκο σας ώστε να ενσωματωθεί και το υπόλοιπο.

Θα σας φανεί διαφορετική από άλλες ζύμες για κουλουράκια οπότε αντισταθείτε και μην προσθέσετε άλλο αλεύρι για να σας βγουν οπως πρέπει

Αφήστε τη ζύμη σας να ξεκουραστεί για 20 λεπτά στον πάγκο. Έπειτα πλάστε λεπτά κορδόνια που θα κάνετε πλεξίδες ή άλλα σχεδιάκια χωρίς να χρησιμοποιήσετε αλεύρι γιατί δε θα μπορείτε να ανοίξετε τα κορδόνια σας. Προσπαθήστε να μην φτιάξετε παχουλά κουλουράκια ώστε να σας ψηθούν σωστά μέχρι μέσα.

Αλείψτε τα με ένα κρόκο αυγού και πασπαλίστε τα με μπόλικο σουσάμι.

Ψήστε τα στους 170-180C για περίπου 17 με 20′ γυρίζοντας το ταψί σας στα μισά του χρόνου

Καλή επιτυχία!

Αγγελική

παιδικά χεράκια εν δράση

Κοινοποιηση

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *