Σπιτικό άλειμμα φουντουκιού-σοκολάτας (Pâte à tartiner gianduja )

Δεν αγοράζω ποτέ στο σπίτι αλείμματα τύπου πραλίνα φουντουκιού. Λέω τύπου γιατί η ορολογία είναι παρεξηγημένη (και σταματάω εδώ γιατί δεν είναι της παρούσης 😉).

Ο λόγος είναι ότι όταν τα βρω, επιεικώς τα τσακίζω. Είναι από τα ελάχιστα ανθυγιεινά πράγματα στα οποία δε μπορώ να αντισταθώ. Δυστυχώς κουβαλάνε όχι μόνο πολλές θερμίδες αλλά και τελείως κενές θρεπτικών συστατικών.

Έτσι, σε αντίθεση με τα πολύ θρεπτικά βούτυρα καρπών (τα οποία ευτυχώς μπορούμε πλέον να αγοράσουμε), δεν έχω βρει ακόμα κάποιο αντίστοιχης ποιότητας άλειμμα με σοκολάτα.

Όσες συνταγές έψαχνα όταν ήταν πιο μικρός ο γιός μου, έχουν χωρίς λόγο αρκετό βούτυρο ή κάποια άλλα συστατικά τα οποία υπερτερούν της γεύσης του φουντουκιού. Μέχρι που πειραματίστηκα για να φτιάξω το δικό μου και να βρω τη γεύση που θα με ευχαριστεί.

Παρακάτω ακολουθεί μια πολύ υγιεινή και πολύ νόστιμη συνταγή. Αν σας αρέσει η πλούσια γεύση φουντουκιού σε συνδυασμό με τη σοκολάτα και χωρίς τις περιττές θερμίδες θα τη λατρέψετε. Είναι ότι κοντινότερο σε μια αυθεντική σοκολάτα gianduja αλλά σε άλειμμα!

Το μυστικό είναι το καβούρδισμα του φουντουκιού και η πολτοποίηση του στον πολυκόφτη όσο είναι ακόμα ζεστό.

Επιλέξτε εξαιρετικής ποιότητας σοκολάτα γάλακτος και μαύρη σοκολάτα ιδανικές για ζαχαροπλαστική. Μπορείτε να την κάνετε αποκλειστικά με μαύρη έχοντας βέβαια διαφορετικό αποτέλεσμα.

Θα χρειαστείτε:

150 γρ φουντούκια ωμά

50γρ άχνη

30 γρ από κάποιο έλαιο της επιλογής σας αλλά όχι ελαιόλαδο γιατί θα υπερισχύσει η γεύση και η μυρωδιά του

1 πρέζα αλάτι

70 γρ κουβερτούρα γάλακτος

30 γρ μαύρη κουβερτούρα

Εκτέλεση:

Καβουρδίστε τα φουντούκια για 25 λεπτά στους 140 με 150C

Λιώστε τις σοκολάτες σας μαζί στο φούρνο μικροκυμάτων ανακατεύοντας ανά 30 δευτερόλεπτα και κρατήστε τις στην άκρη

Αφού αφήσετε 5 λεπτά τα φουντούκια να σταθούν, προσθέστε τα στο μπλέντερ με την άχνη, το αλάτι και το έλαιο και δουλέψτε το μείγμα σταματώντας κάθε 30 δευτερόλεπτα. Μην παραλείψετε τις παύσεις για να μη ζορίσετε το μοτέρ. Ανά τακτά χρονικά διαστήματα ανοίγετε το καπάκι και ξεκολλάτε από τον πάτο και τα τοιχώματα το μείγμα για να ομογενοποιηθεί σωστά. Πρέπει να φτιάξετε μια όσο το δυνατόν λεία πάστα, χωρίς χοντρά κομμάτια μέσα.

Μόλις αποκτήσετε την ιδανική σύσταση προσθέτετε τις λιωμένες σοκολάτες. Ανακατεύετε και πάλι στο μπλέντερ να γίνουν όλα μια ομοιόμορφη μάζα και σταματάτε. Είστε έτοιμοι!

Τοποθετήστε το άλειμμα σας σε ένα καθαρό γυάλινο βάζο και φυλάξτε το σε σκιερό μέρος για 2 εβδομάδες – αν αντέξετε!

Η δόση είναι μικρή για να χωράει στο συνηθισμένο πολυκόφτη. Μπορείτε να την διπλασιάσετε αλλά δουλέψτε την σε δύο δόσεις -εκτός αν έχετε κάποιο μεγαλύτερο πολυκόφτη.

Καλή επιτυχία!

Αγγελική

Κοινοποιηση

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *