Σήμερα στο blog μας έχω τη χαρά να φιλοξενώ τον πολύ αγαπητό συνάδελφο και φίλο Στέφανο Διαμαντόπουλο, διακεκριμένο pastry chef και ιδιοκτήτη του Le votre Piree.
Οι πιο gourmet από εσάς θα τον γνωρίζετε από τις χειροποίητες σοκολάτες του τις οποίες φτιάχνει από δική του σοκολάτα αποκλειστικά από πρωτογενή καρπό. Δημιουργεί μοναδικούς συνδυασμούς με βότανα της ελληνικής γης, ελαιόλαδο, μέλι, τοπικά τυριά, κρασί και πολλά άλλα υλικά τα οποία οι περισσότεροι τρέμουν να σκεφτούν. Για το κεφάλαιο αυτό όμως περισσότερα θα πούμε σε ένα αφιέρωμα που θα κάνουμε ειδικά για το σκοπό αυτό.
Ο Στέφανος είναι ένας πολυμήχανος ζαχαροπλάστης. Έτσι κι εγώ του ζήτησα για χάρη σας μια εύκολη συνταγή για τσουρέκι.
Τόσο εύκολη που να μπορείτε να την κάνετε όσο συχνά θέλετε και όχι μόνο τώρα το Πάσχα 🙂
Όταν ο Στέφανος έστειλε τη συνταγή ήταν τόσο απλή που μιλήσαμε για να βεβαιωθώ ότι δεν λείπει κάτι. Σας παραθέτω το διάλογο που ακολούθησε.
-Στέφανε για πες εκτέλεση..
-Τι εκτέλεση παιδί μου αφού σου γράφω.
-Μα που είναι το προζύμι…
-Δε χρειάζεται παιδί μου προζύμι. Όπως σου τα έχω γραμμένα.
–Μα…
-Δεν έχει μα!
Ας δούμε αμέσως τα υλικά και την εκτέλεση για να καταλάβετε κι εσείς τι συμβαίνει!
Υλικά:
- 225γρ χυμό πορτοκαλιού
- 30γρ νωπή μαγιά
- 10γρ αλάτι
- 90γρ ζάχαρη
- 550γρ αλεύρι σκληρό
- 3αβγα
- 180γρ βούτυρο σε μικρούς κύβους κρύο
- 2γρ μαστίχα Χίου τριμμένη
- 2γρ κακουλέ
- 10γρ μαχλέπι
Εκτέλεση:
Ανακατεύουμε σιγά σιγά όλα τα υλικά με την σειρά που αναγράφονται μέχρι το αλεύρι στον κάδο του μίξερ με το γάντζο. Μόλις ομογενοποιηθούν και ενωθούν σε ζυμάρι αρχίζουμε να προσθέτουμε κυβάκι- κυβάκι το βούτυρο. Τελευταία μπαίνουν τα αρωματικά. Αδειάζουμε τη ζύμη μας σε ένα μπολ και την αφήνουμε για μισή ώρα να ξεκουραστεί σκεπασμένη με μια πετσέτα. Πλέκουμε τα τσουρέκια μας σε πλεξίδες (3 κομμάτια από 200 περίπου γραμμάρια η κάθε μία). Η ζύμη αυτή θα μας δώσει 2 τσουρέκια. Στην κορυφή της κάθε πλεξίδας μπορούμε να προσθέσουμε και το βαμμένο μας αυγό.
Τα τοποθετούμε σε ταψί. Ανάβουμε το φούρνο μας στους 40C και βάζουμε μέσα τα τσουρέκια μας για 40λεπτα ώστε να διογκωθεί η ζύμη μας.
Έπειτα τα αλείφουμε με ένα μείγμα από 20γρ γάλα, ένα αβγό και μια πρέζα αλάτι
Ψήνουμε στους 160C για 20-25λεπτά.
Όπως είδατε η εκτέλεση είναι πανεύκολη!
Εσείς θα την φτιάξετε και αν θέλετε θα μας στείλετε τη φωτογραφία σας. Τόσο ο Στέφανος όσο κι εγώ θα χαρούμε πολύ!
Καλή επιτυχία!
Αγγελική